Lajme

Japonia rrit taksën e shitjes

Ndjenja e biznesit në Japoni u përmirësua lehtë në tremujorin e parë të këtij viti, por parashikimi për korporatat ka rënë në nivelin më të ulët që nga viti 1997, kur Japonia rriti taksën e shitjeve. Ky është rezultati i vëzhgimit “Tankan”, që realizohet nga Banka e Japonisë. Këto rezultate nënvizojnë sfidën e frikshme, me […]


Një tjetër kosovar bashkohet me Lavdrim Muhaxherin (FOTO LAJM)

Një tjetër kosovar i është bashkuar Lavdrim Muhaxherit dhe ISIS-it në luftën e tyre në Irak. Ai është Besnik Fanaj me origjinë nga fshati Vërmicë e Prizrenit. Një fakt të tillë e ka bërë vetë me dije Besniku, që ka shfaqur disafoto në Facebook-un e tij, raporton Kurir. Besnik Fanaj në foto shihet përkrah Lavdrim […]


S’ka vendim për çmim të ri energjisë

Zyra e Rregullatorit për Energji nuk ka marrë vendim rreth çmimit të ri të energjisë, gjë që ishte dashur të nis nga një prilli. Kjo zyrë e ka arsyetuar vonesën me pamundësinë e përfundimit të vlerësimit të kërkesave të kompanive për kostot që do të lejohen të mbulohen nga tarifat e reja, raporton KTV. Zyra […]


Zonat ekonomike me efektet pozitive dhe negative

Zonë e Lirë është një territor që ka një status të veçantë ekonomik. “Ligji për zonat ekonomike në Kosovë parasheh katër lloje të zonave të lira ekonomike: zonat ekonomike apo parqet industriale, parqet teknologjike si dhe qendrat inovative. Krijimi i zonave ekonomike ka për qëllim nxitjen dhe inkurajimin e investimeve në Kosovë, duke iu ofruar […]


Reuters: FMN e brengosur me rritjen e pagave

Rritja e fundit e pensioneve dhe e pagave të shërbyesve publikë prej 25 për qind do të vë presion të dukshëm ndaj buxhetit të Kosovës dhe do ta dëmtojë sektorin privat në vend, i ka thënë agjensisë Reuters një zyrtar i lartë i Fondit Monetar Ndërkombëtar. Më 2011, FMN-ja kishte anuluar një program paraprak me […]


Kompanit ajrore po fundosin kompanit tokesore!

Zhvillimi i teknologjise po ndryshon eshte ekonomin e linjave tokesore dhe ate ajrore. Kohen e fundit eshte nje fenomen i dukshem ne Shqiperi. Pas falimentimit te kompanis BELLEAIR ne shqiperi u priste te hapej kompani ajore shqiptare po ajo ne fakt nuk u realizua me sukses sepse tregun shqiptar e mbuluan kompanit ITALIANE si AirOne, […]


BE-Kosovë diskutojnë tregun e brendshëm dhe konkurrencën

Një sërë temash si lëvizja e lirë e mallrave, të drejtat autoriale, prokurimi publik, lëvizja e shërbimeve financiare dhe politikat e konkurrencës janë diskutuar gjatë një takimi të mbajtur midis autoriteteve të Kosovës dhe Komisionit Evropian. Takimi është pjesë e dialogut të rregullt midis institucioneve të Kosovës dhe Komisionit Evropian për të vlerësuar përparimin e […]


Buxheti siguron pagat edhe pa ndihmën e FMN-së

Vendimi i Qeverisë së Kosovës për rritje të pagave për 25 për qind për shërbyesit civilë, ka vazhduar të jetë pjesë diskutimi e mekanizmave të ndryshëm, si vendorë ashtu edhe atyre ndërkombëtarë. Së fundi, rritjen e pagave e ka komentuar edhe Fondi Monetar Ndërkombëtar, përfaqësues të të cilit kanë vlerësuar se kjo rritje do të […]


Jeta embrionale, objekt studimesh

Jeta embrionale ka qenë objekt studimesh të gjata dhe të kujdesshme këto vitet e fundit. Frojdi, babai i psikoanalizës, ka hedhur hipotezën se nëntë muajt e kaluar në mitrën e nënës influencojnë në mënyra të ndryshme në sjelljen e ardhshme të fëmijës. Midis zbulimeve të shumta të viteve të fundit, këto janë pa dyshim më […]


Hartat e reja mund të japin të dhëna për misteret e trurit

Lidhjet e shumta në mes pjesëve të ndryshme të trurit nuk kanë shenja të rrugëve ose shënues të gjurmëve. Por në mënyrë të eksplorimit më të mirë të këtij organi të komplikuar që na mundëson të jemi të vetëdijshëm dhe të mendojmë, shkenctarët kanë nevojë për harta. Harta të mëdha. Dy studime të publikuara të […]