Asteroidi me unazë shokon astronautët

loading...

10

loading...
Për herë të parë në histori të zbulimeve në hapsirë, astronautët kanë zbuluar një sistem unaze përreth një asteroidi. Zbulimi është një surprizë e plotë për shkenctarët planetarë, të cilët ende janë të pasigurt se si mund të ishte formuar unaza e tillë rreth asteroidit.
Objekti kozmik ishte gjetur rreth një objekti me emrin Chariklo, i cili ndodhet mes Saturnit dhe Uranit. Në 155 milje më përtej, Chariklo është asteroidi më i madhe i njohur në atë zonë. Duke kërkuar për të marrë një pamje më të mirë të madhësisë së tij dhe formës, astronautët trajnuan teleskopët e tyre të hapësirës për shkëmbe gjigande në qershor të viti 2013. Pasi që Chariklo kishte kryer eklpiset e tij, studiuesit kishin vërjetur diçka të çuditshme: drita e yllit lëvizi lehtë vetëm pak pas kalimit të Chariklo-së.
Arsyeja për errësimin ishin dy unazat e asteroidit, të cilët e kishin bllokuar për një moment yllin. Unaza e trashë e brendshme është rreth 4 milje e gjerë, ndërsa unaza e hollë e jashtme është më pak se dy milje. Analizat treguan se unazat janë të përbëra kryesisht nga akulli i ujit.
Unaza akull reflekton dritën si pasqyrë. Ka vetëm katër sisteme të tjera të njohura për unazat e tyre në sistemin tonë diellor – Jupiteri, Urani, Neptuni dhe Saturni. Astronautët nuk janë ende të sigurt nëse unaza e Chariklo-së e bënë atë unik në mesin e asteroideve.

loading...